Een heel seizoen stap-voor-stap

2023

 

18 november 2023 de honing van 2023 is uitverkocht, Het wachten is op de de nieuwe oogst van 2024,

28 Oktober
Het is nu wel voorbij het bijenseizoen. In December nog eenmaal behandelen tegen de varroa, en dan is het helemaal klaar. Ik kan mij nu gaan concentreren op een nieuwe bedreiging voor mijn volken, de Aziatische hoornaar.

Volk uit emmer te Hesselte

27 Oktober
Zes weken geleden werd ik gebeld, iemand had een bijenvolk in een plastic emmer bij huis. Deze zat er al een half jaar in. Bovenop de emmer een plank met een gat, de ingang van het volk. Arme beesten wat een hitte hebben ze gekend, en dan als het regende dan liep er water in de emmer. Ik doe voor de zekerheid mijn overall aan voor het overzetten van het volk. Ik til de plank op, een mooi broednest komt te voorschijn. Het lukt mij het volk in een standaard kast te krijgen. Onderin de emmer liggen veel dode bijen (verzopen door de regen). Het volk moet ik eerst verplaatsen, naar een plek 10 kilometer verderop. Na 5 weken kan ik het terughalen, ze zijn dan hun geheugen kwijt. Nu moeten ze nog ingevoerd, zodat ze voldoende voer hebben om de winter door te komen. Dit volk verdient het, na wat het meegemaakt heeft de winter door te komen.  Vandaag zag ik een bij nog met stuifmeel binnen komen (uitzonderlijk zo laat) vermoedelijk van mosterd zaad een groenbemester. Het lijkt allemaal goed te komen.

25 September
Het is warm weer 27 graden, ’s avonds 8 uur, de bijen vliegen volop, ze halen nog stuifmeel, bij de kast ruikt het naar honing. Ik ben al druk bezig met de volken in te winteren. Het houdt in de volken klaar maken voor de wintermaanden, Belangrijkste daarvan het invoeren van suiker, zoveel dat zij tot maart voldoende voorraad hebben, door de suiker te verbranden houden zij het broednest op temperatuur. Een aantal volken zit de honingbak nog op, die volken die op de heide vliegen. De heide bloeit nog ongeveer een week, met deze temperaturen ziet het er goed uit.

12 Juli
Er is weer honing geslingerd. de honing staat weer voor ons huis te koop. Ik heb de honing kunnen testen op de cursus die ik volg over honing. De kwaliteit kwam als uitstekend uit de tests. Ben daar best trots op. Bij extreem hoge temperaturen staat er geen honing in de bak. Belt u dan even aan, wij bewaren de honing op een koele plek.

6 Mei
Eindelijk hebben wij een paar weken goed weer voor de bijen achter  de rug. De volken die sterk genoeg zijn om honing te halen doen het nu goed. Hopenlijk houdt dit weer nog even aan. De zwermtijd is nu aangebroken, het kan maar zo dat u ergens een zwerm ziet hangen. Gewoon even bellen en ik kom deze ophalen. Vandaag een heel artikel in de courant over sjoemelhoning, bijna de helft van honing die verkocht wordt zou bijgemengd zijn. Bij honing van de imker hoeft u daarvoor niet bang te zijn. Deze moet natuurlijk nog wel eerst even gewonnen worden. Ik houd u op de hoogte.

30 Maart
Er verschijnen berichten in het nieuws van hoge bijensterfte. Jaarlijks inventariseert Wageningen hoeveel bijenvolken de winter zijn doorgekomen. Daar zullen wij op moeten wachten. Maar het lijkt er toch echt op dat een percentage van achter in de dertig procent het niet heeft gered. Dat is nog nooit zoveel geweest. Het slechte weer wat wij nu hebben is voor de bijen ook niet goed. Bijen hebben nu veel broed, dat moeten zij warm houden, op zo’n 35 graden. Dat kost veel energie. Als een volk nu tekort aan voer heeft, sterft het alsnog. Half april is zo’n beetje het omslagpunt, dan weten wij vrijwel zeker welke volken weer een nieuw jaar tegemoet gaan. Honing slingeren dat laat nog wel even op zich wachten.

9 Maart
Het is voorjaar, de bijen hebben af en toe al wat gevlogen. De omstandigheden zijn niet ideaal. Het wachten is op de eerste zonnige dagen met een temperatuur boven de 10 graden. Helaas zijn niet alle volken de winter door gekomen. Enkele volken zijn vermoedelijk dood. Controle kan ik pas doen bij een hogere temperatuur. Voorlopig laat ik de volken nog met rust. Om mij heen hoor ik veel imkers die dode volken hebben, wat de oorzaak is van deze hogere wintersterfte  zal nog onderzocht moeten worden. 

2022


 

10 December
De laatste honing is uitverkocht. Het wachten is nu op het nieuwe seizoen. Van de ontwikkelingen houd ik u hier op de hoogte. De bijen zitten nu aan de tros, zij vliegen niet. Zij houden voor zichzelf een minimum temperatuur aan. Afhankelijk van wanneer de koningin weer aan de leg gaat. De temperatuur van het broednest gaat dan weer naar ongeveer 35 graden. Voorlopig rust dus.

22 November
De zomer en najaarshoning is uitverkocht. Ik heb nu alleen nog heidehoning. Deze honing is duurder nml € 8,50. Reden is het extra werk, het moet geperst, daarnaast moet ik weer nieuwe raat insmelten, Voorts is heidehoning ook een lekkernij. Neem eens een stuk roggebrood met heidehoning. Dat is toch lekker. Ik hoop in het voorjaar van 2023 weer honing te kunnen oogsten.

15 November
Wat een bijzonder najaar. Gister vlogen de bijen nog. Ze haalden zelfs nog wat stuifmeel. Ze zitten niet echt aan de wintertros, wat eigenlijk wel zou moeten. Welke invloed het heeft op de wintervoorraad van de bijen moet ik goed in de gaten houden. Alle volken zijn nog gezond zo het nu lijkt.

15 Oktober
De heidehoning is geperst, het blijkt toch een redelijke oogst te zijn. Kennelijk zijn de bijen in staat geweest ondanks de droogte nectar te oogsten. Positief kan gewerkt hebben enkele regenbuien en dauw in de vroege ochtend. Inmiddels heb ik de heidehoning te koop staan. Ook heb ik nog najaarshoning geoogst van de volken in Havelte. De heidehoning is van de volken in Uffelte.
De bijen zitten al aan de wintertros. Toch vliegen ze nog bijna dagelijks en halen gele stuifmeel van de klimop die volop bloeit. Ze kunnen zo goed de winter in. Voor de imker komt er nu een tijd aan  alles rustig klaar te gaan maken voor het nieuwe seizoen.  

4 September
Het seizoen voor de imker loopt ten einde. Momenteel ben ik de bijen aan het invoeren, het houdt in klaar maken voor de winter. Ik heb toch nog wat heidehoning kunnen oogsten. Komende week ga ik de honing persen. De natuur en dus ook de insecten hebben te lijden onder de grote droogte van de afgelopen maand. Met het inwinteren van de bijen ben ik een maand eerder dan vorig jaar. De klimop zit tegen de bloei aan, bijen halen daar nog stuifmeel vanaf.

19 Juli
De zomerhoning is geoogst. Van de honing uit Havelte proef je weer duidelijk een aandeel linde honing. De honing uit Uffelte smaakt net weer anders. Het is weer heerlijke honing. Het is nu warm en droog op zich geen goed weer voor de bijenvolken. De ontwikkeling staat stil. Het lijkt er op dat door de droogte er ook weinig heideoogst zal zijn. De heide begint te bloeien, maar het is kurkdroog.

27 Juni
Het voorjaar en de zonnewende liggen al weer achter ons. Inmiddels vliegen de bijen volop op de Linde en wat er verder zoal bloeit. Half juli hoop ik de eerste zomerhoning te kunnen oogsten. Als dit gebeurd is vermeld ik het hier  en op het bordje aan de weg. De voorjaarshoning raakt al aardig uitverkocht. Ik merk wel dat kopers een voorkeur voor dunne honing hebben. Voorjaarshoning versuikerd echter redelijk snel. Je kunt het weer dun krijgen, door au bain marie op te warmen. Niet boven 60 graden !!. De zomerhoning blijft langer dun.
8 Juni
De vuilboom en de braam bloeien, het zomerseizoen is begonnen
10 Mei
De eerste voorjaarshoning is geslingerd. Wij hadden een warm voorjaar, goed voor de bijen. 
De vuilboom en de braam bloeien, het zomerseizoen is begonnen. 10 Mei heb ik de voorjaarshoning geslingerd.
2 Mei
De kunstzwermen zijn gemaakt, ik hoop hiermee het willekeurig zwermen van de volken te voorkomen. In de bramenstruik bij de bijenstand hing een zwerm boven de sloot. Het was een kunststukje deze te scheppen. Gelukkig ging alles goed.
28 April
Door het aanhoudende mooie weer, doen de volken het goed. Het is inmiddels zwermtijd. Extra werk voor de imker.
11 april
Volken gecontroleerd. Er is volop bloei, de volken kunnen zich goed ontwikkelen.
22 Maart
Het is mooi weer. Een volk voor de eerste gecontroleerd. Ik was verbaasd over hoe ver het al ontwikkeld was. Dit geeft aan dat de natuur verder is, dan dat ik dacht. Ik besluit er meteen een honingkamer op te zetten, dit is goed voor de verdere ontwikkeling van het bijenvolk. Hetzelfde doe ik bij mijn andere volken.10H

2021

1 Oktober
De bijenvolken heb ik klaar voor de winter, ze zijn ingevoerd. De voerbakken zijn er af. Het seizoen voor de imker zit er op.
26 September er is heidehoning. De heide heeft volop gebloeid. Er is een goede heidehoning oogst.
29 Augustus ” Vroege vogels”
Zondag 29 augustus kwam in het radio programma “vroege vogels” aan de orde de te grote hoeveelheid bijen die bij de Biesbosch geplaatst zijn. Er zouden 2100 bijenvolken staan op een gebied van 90.000 ha, waarvan het grootste gedeelte van het oppervlak ook nog eens water is. Vanwaar al die bijenkasten? Momenteel bloeit er de reuze springbalsemien, een exoot die het daar erg goed doet. De plant levert behoorlijk nectar en stuifmeel. Door de grote hoeveelheid bijen in de Biesbosch, zou de wilde bij bedreigd worden.
Nu is mij geleerd dat alles waar ’te’ voor staat niet deugd, behalve tehuis en tevreden.
Wie zijn die 2100 imkers ? Particulieren die een bijenvolk houden, maar ook grote/beroepsimkers die soms wel 500 volken hebben. De imker moet zijn volken op een plek hebben staan waar de bijen een goede bijenweide hebben en dus de kost op kunnen halen. De kleine imker lukt dat meestal wel. Maar de grotere imkers die vooral de kost verdienen met hun volken te verhuren aan kwekers voor de bestuiving, moeten in de overige perioden hun volken ook ergens hebben staan. Vandaar de trek naar o.a de Biesbosch. Een gedeelte van hen ging ook naar de heide, maar de grote natuurorganisaties staan dit niet meer toe, vanwege dezelfde reden.

Het is jammer dat er nu een discussie ontstaat van dat de bij een bedreiging is voor de wilde bij. In normale gevallen is hier zeker geen sprake van. De kleine imkers zijn over het algemeen ook nog eens natuurliefhebbers, die zien de natuur als iets waar je je voor in moet zetten. Kijk ik bij mij zelf, ik heb een bijenhotel hangen voor wilde bijen, achter in de tuin ligt een boswal van allemaal takken, ideaal voor wilde bijen. Op de straat tussen de klinker komen bultjes zand van wilde bijen (dit is maar een korte periode) ik laat ze hun gang gaan enz enz. Belangrijk is dat er veel bloemen her en der staan, dit is een taak voor de overheden en ook voor particulieren. Om terug te komen op het TE. Misschien moeten er regels komen. De honingbij blijft gewoon nodig en is zeker nuttig. Maar 2100 volken in de Biesbosch is gewoon TE.

Het is nonsens dat in normale situaties de honingbij de wilde bij bedreigt. De mensen die dit beweren leiden de aandacht af van de werkelijke problemen.

24 Juli 
Ik heb zomerhoning kunnen slingeren, dat is best snel immers een maand geleden slingerde ik voor de eerste keer dit seizoen. Een gedeelte van de honingkamers is nog niet vol, deze laat ik zitten tot zij wel vol zijn. De ramen moeten goed verzegeld zijn, dat staat voor kwalitatief goede honing. De eerste heide begint nu net te bloeien. Vandaag valt er de nodige regen, dat is goed voor de heideplanten, deze hebben vocht nodig om nectar te kunnen leveren.


26 Juni 
Er is weer honing, zie tab honing. De linde bloeit volop, als de temperatuur goed blijft, komt er nog een mooie zomeroogst achteraan. Vorig jaar slingerde ik twee maanden eerder, dat was extreem vroeg.

14 Juni 
Het was voor de bijen een slecht voorjaar,  koud en nat. Dat heeft grote invloed op de ontwikkeling van een bijenvolk. Begin Mei zijn er kunstzwermen gemaakt, nu na 6 weken zijn de jonge koninginnen eindelijk aan de leg. Er is dracht, er wordt volop honing gehaald. Vorig jaar slingerde ik in april honing, dat was extreem vroeg. Nu lijkt het er op dat wij eind Juni honing hebben. Hiervoor kon u lezen dat er optimistische momenten waren.

10 Mei 
De eerste zomerse dag, wat zijn de bijen druk. Ongekend hoe massaal ze honing en stuifmeel halen. Het kan niet lang meer duren voordat de eerste honing gewonnen  gaat worden.

26 April 
Het begint er op te lijken. De volken doen het goed. Er zit veel broed in. Na een lange koude periode, begint nu eindelijk het halen van honing door de bijen. Er bloeit veel op het moment: paardenbloem, fruit, krent, enz. Vandaag en morgen ligt de temperatuur rond 15 graden. De bijen zijn erg druk. Een inschatting, ik hoop half Mei honing te kunnen slingeren. Dat is ongeveer een maand later dan vorig jaar. De natuur is grillig.

17 Maart 
De bijen vliegen af en toe weer, maar nog niet zoals ik het graag zou zien.  Vooruitzichten zijn beter. krokussen zijn bijna uitgebloeid, de vroege wilg staat nu in bloei. Wanneer de temperatuur nu boven de 10 graden gaat komen gaat het goed komen.

20 Februari
De bodemplanken schoongemaakt. Temperatuur 15 graden dit weer hield enkele weken aan. Bijzonder zo vroeg heerlijk voorjaarsweer. Het weer sloeg echter weer om, het wordt een moeilijke periode voor de volken. immers veel broed aangezet en nu niet kunnen vliegen vanwege de kou.

19 Februari 
De bijen vlogen volop en haalden veel stuifmeel.

8 Februari 
Het nieuwe seizoen is begonnen. Alle volken zijn de winter door gekomen. De sneeuwklokjes bloeien. Er kwam een periode met sneeuw en koud weer.

2020

8 November 
De bijen vliegen druk. Dit is uitzonderlijk, de bijen horen aan de tros te zitten in winterrust. Ze halen zelfs nog stuifmeel.

1 Oktober 
Het is geen goed heidejaar geworden, Wel heb ik nog honing kunnen winnen. je proeft wel dat er een deel heide in zit. In sommige raten zat heidehoning. na het slingeren zaten deze nog vol honing. Deze raten heb ik geperst. Inmiddels is het seizoen afgerond. Alle kasten zijn ingevoerd, de bijen zijn klaar voor het overwinteren. Rust voor de imker.

31 Augustus
 Honing geslingerd. (zomerhoning). Het liet langer op zich wachten dan gedacht. De hitteperiode deed geen goed. Te droog en te warm. Nu dan toch. Hopelijk zorgt september nog voor een toegift, In een week tijd viel meer dan 10 cm regen. De heide bloeit nog en de temperatuur is goed. De bijen vliegen nog druk.

18 Juni De linde bloeit, en de weersvooruitzichten zijn warm. Ga nu eens onder een lindeboom staan en luister naar het gezoem van allerlei insecten. In de tweede helft van de middag zijn de  bijen het actiefst. Hiernaast zie je de bloeiwijze van de linde.

7 Juni. 
De kunst-zwermen heb ik inmiddels gemaakt. Ook heb ik een minikastje gemaakt, waar ik een jonge koningin in opkweek. Foto’s links. Deze koningin is al aan de leg. De koningin is buiten het kastje geweest en door darren bevrucht. Zo’n klein kastje is heel wat anders dan een grote kast, daar kunnen wel 50.000 bijen in zitten. Alles is op schema, als wij nog wat mooi weer krijgen dan hoop ik met een paar weken weer honing te kunnen slingeren.
Mei. De periode van zwermen is aangebroken. Het kan maar zo zijn dat u ergens een zwerm ziet hangen in een struik of een boom. Is dit het geval dan even met mij bellen.

23 april
Ik heb honing geslingerd. Niet eerder heb ik zo vroeg honing geslingerd. Het continue mooie weer droeg hier aan bij. De bijen halen nog steeds goed. De droogte gaat vermoedelijk  negatieve invloed op de honingopbrengst hebben. De ontwikkeling van de volken is nog steeds goed. Het regent gelukkig weer wat. En.. binnenkort gaat de linde bloeien.

2019

In 2019 heb ik de raat uitgesneden en geperst.  Extra bewerkelijk. Het is een imkers gezegde, “door de modder naar de heide en door het stof terug”. Lang niet ieder jaar is een goed heidehoning jaar. De heide moet volop bloeien op een vochtige grond. Is dat het geval, en heeft de imker sterke bijenvolken, dan kan er heidehoning gewonnen worden. Heidehoning is een heerlijke honing. Voor de imker is het  extra werk deze te winnen. Slingeren is moeilijk, daar de honing bijna niet uit de raat wil. In 2019 heb ik de raat uitgesneden en geperst

2018

Door het erg warme najaar  had ik voor het eerst woudhoning. Het is de zoete afscheiding van bladluis, welke door de bijen opgenomen en omgezet wordt. Een erg lekkere kruidige honing.
Niks is zeker, als imker ben je van veel factoren afhankelijk. Weer, vocht ,bloei.