Honing te koop
VERKOOP HONING, bIJENWAS OP BESTELLING
OVERIG NIEUWS.
ER IS HONING VAN HET SEIZOEN 2024.
13-7-2024 de voorjaarshoning is uitverkocht. De eerste zomerhoning heb ik kunnen slingeren. Het sluit mooi op elkaar aan. Er staat nu dus zomerhoning in de bak te koop.
Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u mailen naar hermanjubbega@gmail.com of bellen 06-51156076.
Mijn adres: Dorpsstraat 45, 7971CP Havelte.
Doe de klep van de bak omhoog en u kunt er zelf een potje uit pakken. Doe het geld in het blikje wat in de bak staat. Heeft u eerder honing gekocht, levert u het lege potje dan s.v.p weer in? Wilt u meerdere potten, bel dan even aan. Voor de honing reken ik € 7,00 voor een pot van 450 gram. Ook kunt met het scannen van de QR-code betalen.
Meer over honing:
DE HONINGBIJ door Prof. Dr Karl von Frisch.
Hieronder een citaat uit het bijzonder interessante boek “De Honingbij” geschreven door Prof. Dr Karl von Frisch, in 1973 ontving hij tezamen met Konrad Lorenz en Nico Tinbergen de Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde.
“De meeste bloemen scheiden onder op hun bloembodem druppels suikerrijk vocht af. Botanici noemen deze vloeistof nectar en niet ten onrechte, Dit was bij de Oude Grieken de naam van de godendrank. Deze drank had een wonderbare geur en maakte de drinker onsterfelijk, Het valt niet te betwisten dat ook honing een heerlijke geur heeft en als hij dan niet onsterfelijk maakt, zijn er toch veel hoogbejaarde imkers die er, evenals talrijke artsen, vast van overtuigd zijn dat het eten van honing zeer gezond is en het leven verlengt. Waarop deze werking berust en of het werkelijk zo is, moet de wetenschap eerst nog nader onderzoeken.”
“Bijen splitsen de nectar in glucose en fructose, die na het eten van honing direct vanuit de darm in het bloed kunnen worden opgenomen; voor de vertering hebben de kleine honingfabriekjes al gezorgd, als gevolg van het toevoegen van andere enzymen uit het bijenspeeksel gaat de honing licht zuur reageren. Dit remt de activiteit van bacteriën. In zeer kleine hoeveelheden komen in de honing ook mineralen als, ijzer, koper, mangaan, en dikwijls ook kobalt voor. Deze mineralen heeft ons lichaam weliswaar maar in uiterst kleine hoeveelheden nodig, maar zij zijn van vitaal belang en in veel moderne voedingsmiddelen ontbreken zij nogal eens. Enz”
Bent u geïnteresseerd in het leven van de honingbij, dan is dit boek zeker een aanrader. iK
VERKOOP bIJENWAS
Wilt u bijenwas, neemt u dan contact op. Was moet ik speciaal smelten. Dit doe ik met een stoomwassmelter. Heb ik veel was, dan laat ik hier weer nieuwe kunstraat van maken. Dit gebruiken de bijen in hun volken om weer uit te bouwen. Houd ik was over, dan kun je dat gebruiken voor het maken van kaarsen. Kaarsen van bijenwas verspreiden een heerlijke geur. En ook nog eens duidelijk gezonder dan de lucht die parafine verspreid.
ANDER NIEUWS
Teveel imkers in Amsterdam ?,
Nieuws item Mei 2022
Bijen hebben een bijenweide nodig. Binnen het vliegbereik van een bijenvolk 3 km, moet voldoende te bestuiven en te halen zijn. Een imker hoort zich op de hoogte te stellen of dat het geval is. Evenals dat hij zich er van moet vergewissen hoeveel andere imkers in zijn buurt imkeren. Het “ik neem maar een bijenvolkje want dat is goed voor de natuur, ligt iets genuanceerder” Een bijenvolk moet je zeker niet bekijken als een huisdier. Bij het houden van bijen draait het om evenwicht, net zoals met alles in de natuur.
BIODIVERSITEIT
Dat steden vergroenen is belangrijk. Iedere bewoner van de stad moet zich afvragen, heb ik het maximaal haalbare aan groen wel in mijn tuin op de stoep, balkon of dakterras staan ? Houd toezicht op het kappen van bomen, is het nodig ? En……. worden er wel nieuwe bomen geplant. Hoe minder tegels, hoe beter.
Overheden hebben hier naast bewoners ook een taak !!!!! Zij moeten met mooie verzorgde plantsoenen het voorbeeld geven.
Verdringt de honingbij de wilde bij ?
Dit is nog niet aangetoond. Er zijn enkele ecologen die ons dit willen doen geloven. Er zijn echter nog veel meer ecologen die rapporten hebben geschreven waarin dit standpunt wordt bestreden. Er zijn ook ecologen die beweren dat de honingbij een exoot is, de honingbij is geen exoot. Sinds de Egyptenaren zo’n 5000 jaar geleden worden er al bijen gehouden.
Laatste 25 jaar is meer dan 70% van de insecten verdwenen.
Recentelijk heb ik een lezing van een autoriteit op dit gebied bijgewoond. Deze gaf aan dat de veel te grote afname van insecten komt door de mono-cultures in de landbouw en veeteelt , dat is een ernstige zaak. Nu zijn deze grote landbouw oppervlakten voor insecten een onneembare barrière. Hij verwijst naar de agrarische sector in Nederland, waar 54% van de grond landbouwgrond is, tegenover slechts 14% bos en natuur. Stikstofoverschot en te zware landbouwmachines, die de grond met haar bodemleven kapot drukken, maken de schade compleet. Boeren moeten zorgen dat ongeveer 6% van hun land biodivers met veel soorten planten en bomen worden ingericht. Herinrichting met houtwallen en hagen doet ook goed. Het zou voor een keer ten goede kunnen zorgen. Wilde bijen spelen overigens ook een belangrijke rol bij de bestuiving van verschillende gewassen. Een financiële compensatie regelen voor de boeren moet lijkt mij mogelijk zijn,
Hij gaf ook aan dat het met de insecten in steden en natuurgebieden nog wel redelijk gaat.
Neemt niet weg dat wij er met z’n allen wat aan kunnen doen het verder te verbeteren.
Meer groen in dorpen en steden. Bomen en struiken en planten. Minder tegels en grint.
Over de heide werd opgemerkt, dat deze in feite ook monoculturen zijn. Bij voldoende dracht met veel soorten planten hebben zowel honingbij als wilde bij het veel beter en horen ze elkaar niet in de weg te zitten.
consumptie tips
Heidehoning op roggebrood, dat is echt een aanrader. Een lekkernij en ook nog eens erg gezond.
Ik hoor van mijn klanten dat er vaak honing in de thee gedaan wordt.
Handel als volgt, schenk eerst de thee in, als deze drinkbaar is voeg dan de honing toe. Temperatuur niet boven de 40 graden. Bij hogere temperaturen gaan gezonde bestanddelen verloren. Zo als o.a enzymen.
Honing van mij is een zuiver natuurproduct, zo uit de raat in de pot. Honing versuikerd doorgaans, het hangt van het soort af. Sommige consumenten zien het liefst vloeibare honing. Dat kan altijd, versuikerd de honing verwarm deze dan in warm water, niet boven de 60 graden, want dan gaan gezonde bestanddelen verloren. Na verwarming is de honing weer vloeibaar.
Het versuikeren is een normaal proces, de honing smeert anders maar is ook zo heelijk.